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Home Builders Federation 

 

Matter 1, 11, 15 and 16 

 

BRIGHTON AND HOVE CITY PLAN PART 2 EXAMINATION 

 

Matter 1 Legal and procedural requirements 

 

Has the Plan been prepared with due regard to the appropriate legislation, 

procedures, and regulations?  

 

Issue 1 Duty to Cooperate  

 

1. What strategic, cross-boundary matters have arisen through the preparation of the 

Plan and what cooperation took place to resolve them? (Defined as matters having a 

significant effect on at least two planning areas) (See Initial Question 13 - 16 and the 

Council’s response)  

 

2. Has the Council maximised the effectiveness of the Plan by engaging constructively, 

actively and on an ongoing basis with prescribed bodies on the strategic matters 

relevant to this Plan and what form has it taken?  

 

3. In overall terms, has the Duty to Cooperate under sections 22(5)(c) and 33A of the 

Planning and Compulsory Purchase Act 2004 (2004 Act) and Regulation 4 of the Town 

and Country Planning (Local Planning) (England) Regulations (2012) (2012 

Regulations) been complied with, having regard to advice contained in the National 

Planning Policy Framework (NPPF) and the National Planning Practice Guidance (the 

PPG)? 

 

The HBF welcomes the Councils decision to prepare a Statement of Common Ground 

with all the strategic planning board members for this examination and update their 

Local Strategic Statement. It is important that the degree to which this Council and 

others are meeting, or indeed failing to meet, the level of growth required for this part 

of West Sussex is constantly reviewed to ensure that local planning authorities are 

challenged to maximise delivery in order to address this strategic issue. Therefore, it 

would appear from the Councils updated Duty to Co-operate Statement (SD10) and 

the answer to the inspector’s initial questions that there is ongoing engagement on this 

matter and therefore in relation to this local plan we are satisfied that the Council has 

fulfilled its legal duty to co-operate in relation to the matters we raised in our 

representations.  
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Matter 11 Housing Policies 

 

DM1 Housing quality, choice, and mix 

 

1. Is the requirement for all new residential development to meet the nationally 

described space standards and be accessible and adaptable in accordance with 

Building Regulation M4(2) justified? What is the evidence for the requirement for M4(3) 

(Wheelchair User Dwellings) given the necessity for local plan policies for wheelchair 

accessible homes to be applied only to those dwellings where the local authority is 

responsible for allocating or nominating a person to live in that dwelling? In light of 

paragraphs 003 to 008 of the PPG Housing-Optional technical standards, which sets 

out the requirement for evidence to determine the need for additional standards and 

the need to clearly state what proportion of new dwellings should comply with the 

requirements, would these requirements be soundly based? 

 

Nationally Described Space Standards 

 

As set out in our representations the HBF shares the Council’s desire to see good 

quality homes delivered across Brighton and Hove. However, the HBF also consider 

that space standards can, in some instances, have a negative impact upon affordability 

issues and reduce customer choice and as such there must be a robust justification to 

support their adoption. The HBF do not consider the Council to have provided the 

necessary evidence in the updated space and accessibility topic paper (TP01) to 

support the need for Nationally Described Space Standards (NDSS) to be 

implemented.  

 

Footnote 49 of the NPPF and paragraph 56-020 of PPG both set out that the 

application of technical standards must only be applied where this can be justified both 

in terms of need and viability. However, the Council continue to rely on wider general 

concerns, as stated in paragraph 2.6 of TP01, within the area that the homes being 

developed are too small and recent appeals rather than actual evidence that the 

provision of homes below these standards is endemic in the Borough. Indeed, the 

evidence provided by the Council with regard to the consideration of space standards 

at appeal would suggest that existing policies on design and amenity of residential 

properties are sufficient to ensure inappropriately small homes do not come forward 

whilst providing flexibility to allow well designed smaller homes to be delivered where 

appropriate. Therefore, our concerns set out in our representations remain. Without 

any substantial evidence with regard to need for NDSS being given as justification the 

Council cannot adopt NDSS and part c should be deleted. 

 

However, if the Inspector considers the Council’s evidence to be sufficient, we ask that 

the part c be amended as suggested below to provide greater flexibility to allow for the 

delivery of well-designed homes that are smaller than national space standards.  

 

c) all residential units should meet the nationally described space 

standards. Exceptions will be made for well-designed homes that are 

smaller than these standards that meet the needs of its occupants; 



 

 

 

 

Whilst we recognise some flexibility is already provided for within the policy, we 

consider this amendment provides greater clarity to both applicants and decisions 

makers. Given the constraints on development in Brighton and Hove, and that the 

Council’s housing land supply expects 150 homes to come forward each year on small 

windfall sites of 5 or less dwellings, it will be important to maximise delivery on sites 

where space standards could compromise their deliverability.  

 

Part M4(2) and M4(3) 

 

Part d of Policy DM1 specifies that all residential units must meet the optional Part 

M4(2) standards of the Building Regulations, relating to accessible and adaptable 

dwellings. The HBF understand that there is a need to ensure some homes are built 

to meet the needs of residents with restricted mobility, especially as the population 

ages. However, it is also important to recognise that footnote 49 to paragraph 130 of 

the NPPF requires that these only be required in planning policies where they to meet 

an identified need. Therefore, it must be necessary to show that there is a need for all 

new homes to be bult to the higher standard.  

 

Part of the supporting evidence, as set out PPG, must be a consideration as to the 

accessibility of the existing stock. It must be remembered that many of those who will 

have mobility difficulties in future already live in the Borough, they are not new 

households. As such it is important to consider whether the needs of those households 

will be addressed in their current home, a new home built to part M4(1) or whether they 

will need a more accessible home built to a higher standard. In most cases, adaptation 

to the existing stock or current mandatory standards, which are designed to ensure all 

homes are reasonably accessible for most people - including wheelchair users, will be 

sufficient to meet the needs of those who are less mobile.  

 

Our representations provide some national level data from the English Homes Survey 

with regard to the proportion of people who consider their current home to be 

unsuitable for their needs that are likely to move in order ensure their needs are met. 

Despite this evidence showing that a relatively small proportion of those needing 

adaptations cannot adapt their current home the Council do not appear to have 

undertaken any assessment to determine the accessibility and adaptability of the 

existing housing stock, which would contribute towards meeting any future need. 

Indeed, the Councils currently appear to be assuming that residents reaching a certain 

age will automatically require enhanced accessibility provision that can only be 

provided in a new home built to M4(2) rather than through the adaptation of an existing 

home or one built to mandatory building regulations. As such the evidence as currently 

set out is not sufficiently robust to justify all homes are built to part M4(2). The HBF 

therefore consider that part c is not supported by sufficient and robust evidence as 

required by national policy and the requirement is unjustified. 

 

In arriving at its policy that 10% of affordable homes and 5% of market to be wheelchair 

accessible – Part M4(3) – the Council state in paragraph 3.6 that this is arrived at 

through analysis of registered needs (for affordable housing) and the number of people 



 

 

 

holding blue badges (market housing). However, the Council does not set out any 

further detail of this evidence in terms of the scale of need and how it relates to housing 

growth in future. The Council do point to further evidence. For example, table 3 

indicates that there is likely to be an increasing number of people with a serious 

disability, however the study does not consider how many of these people are likely to 

require home that is wheelchair accessible, or the potential tenure split between market 

and affordable housing. Paragraph 3.16 of TP01 points to the Older Person Housing 

Needs study and the need for more wheelchair adapted housing. However, this study 

would appear to be related to older peoples’ housing schemes and not general market 

or affordable homes. The HBF recognises that some new homes will need to be built 

to this higher standard but, as for M4(2), there must be clearer justification for the level 

at which it is being set.  

 

Finally, the Council will need to make the distinction in part e of policy H1 between 

wheelchair adaptable homes that can be applied to market and affordable housing and 

wheelchair accessible housing that can only be required for homes where the Council 

has nomination rights – as set out in paragraph 56-009 of PPG.  

 

2. Given the CIL Viability Study 2017 (and subsequent addendums) would the 

requirements in C-E of this policy have any significant impact on the viability of 

delivering housing within the City? 

 

It would appear from the Council’s viability study that the requirements in C-E of H1 

will not impact on the viability of delivering housing within the city. However, given the 

topography of the city and the constrained nature of many small sites there must be a 

concern that the accessibility standards and space standards could be undeliverable 

or increase costs as to render a development unviable. It is therefore important to 

ensure that if these policies are adopted, they are sufficiently flexible to ensure 

development affected by such circumstances can come forward without the need for 

significant negotiation. 

 

3. Do the policy requirements, including those for usable outdoor amenity space strike 

the right balance between providing high quality living conditions for future residents 

and delivering housing to meet identified needs? 

 

No comment 

 

  



 

 

 

Matter 15 Transport and Travel DM33-36 

 

DM36 Parking and servicing 

 

1. Would the parking standards set out in appendix 2 of the Plan, accord with NPPF 

paragraph 107? Are they justified and would they strike the right balance between 

providing appropriate levels of car parking spaces and promoting sustainable forms of 

travel in areas with good public transport accessibility?  

 

No comment 

 

2. In referring to any subsequent revisions to the parking standards as set out in 

appendix 2, would the policy be justified and effective? 

 

It is not justified, or necessary, to require development to apply future revisions to 

parking standards. Given that these policies will be used to determine planning 

applications it is not possible on the basis of current regulations to amend them through 

guidance. Any updates to appendix 2 should only be undertaken through a focused 

review of the local plan to ensure their impacts are properly considered and that such 

changes are justified.  

 

3. Does the policy provide appropriate support for car free developments in general? 

 

No comment. 

 

 
 
 
 
  



 

 

 

Matter 16 Environment and Energy DM37-46 
 

DM44 Energy efficiency and renewables 

 

1. Would the approach to energy efficiency and renewables accord with national policy, 

in particular the Written Ministerial Statement 2015 on nationally described standards? 

How would it interact with City Plan Part 1 policy CP8? Should it take into account the 

whole energy life cycle of development? 

 

The requirement for development to achieve at least a 19% improvement on the 

carbon emissions targets set by part L of the building regulations is consistent with 

national policy and guidance. Paragraph 6-012 of PPG considers this matter and 

outlines that local energy performance standards can be set out in local plans but that 

these should be no higher the equivalent of level 4 of the Code for Sustainable Homes. 

The paragraph goes onto note that this is approximately 20% above current building 

regulations. 

 

However, the policy should not take into account the whole energy life cycle of 

development. The housebuilding industry, through the HBF, recognises that there is a 

need to improve the environmental performance of new residential development. In 

order to achieve this, we established, with a wide range of partners, the Future Homes 

Task Force. This task force examined how the house building industry can work toward 

delivering net zero homes by 2050. The initial outcomes of this work can be found at 

https://www.futurehomes.org.uk/ with a summary of the Delivery Plan resulting from 

this work attached to this response. 

 

The delivery plan published by the task force in July outlines the need to operate on a 

collective basis recognising the need for housebuilders, their supply network and the 

trades people building homes to successfully transition to the delivery of low carbon 

homes. In addition, it recognises the need for both national and local government 

alongside housebuilders to ensure those people buying new homes are confident in 

the technologies and systems being used. As such the HBF consider a national and 

standardised approach to improving the energy efficiency of buildings to be the most 

effective approach in that it balances improvements to building performance with the 

continued delivery of housing and infrastructure which would appear to be the 

approach broadly being adopted by the Council with regard to the Future Homes 

Standard.  

 

It is important to recognise that the approach being set out by government through the 

proposed improvements to part L and the introduction of the Future Homes Standard 

in 2025 is one that provides a clear transition to a low carbon future, in line with 

paragraph 152 of the NPPF. Councils should therefore not seek to move ahead of 

these standards which take account of the need to maintain delivery of new homes to 

meet needs alongside improvements in energy efficiency.  

 

2. In seeking to encourage all development to improve energy efficiency, would the 

policy be effective in meeting its aim to contribute towards a carbon neutral city by 

https://www.futurehomes.org.uk/


 

 

 

2030?  What is the evidence to support the standards encouraged and are they 

justified? What is the justification for the areas indicated where greater reductions in 

CO2 emissions would be encouraged (Low Carbon Opportunity Zones – Development 

Area 1-7, H2 allocations and industrial areas identified and safeguarded in CP3.3)? 

 

As set out above the HBF consider the most effective approach to delivering on 

national objectives relating to carbon neutrality are for the application at a local 

consistent national standard. However, we do not object to Council’s encouraging 

developers to achieve higher standards as long as it is clear to applicants and decision 

makers that this are not requirements of the local plan.  

 

3. Are Modifications to the policy and supporting text required to clarify the 

interrelationship with the standards encouraged for all new development and the 

Future Homes Standard and Future Buildings Standard? In light of those emerging 

standards would the policy be effective? 

 

No. The policy is clear that the improvements asked for in part 1 will be required unless 

superseded by national policy or legislation – such as those set out in the future homes 

standard.  

 

4. In considering City Plan Part 1 policy CP8 and this policy, does the Plan provide 

appropriate support for energy efficiency retrofitting? 

 

No comment 

 

5. Are Modifications required to ensure that the policy is clearly written and 

unambiguous, so it is evident how a decision maker should react to development 

proposals? 

 

No comment 

 

Mark Behrendt MRTPI 

Planning Manager – Local Plans SE and E 


