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Home Builders Federation 
 

Matter 2, 7, 8 and 12 
 
WATFORD LOCAL PLAN EXAMINATION 
 
Matter 2 – Amount of development needed in the Borough 

Issue – Plan Period 
 
Q2.1. Is the Plan period 2018 to 2036 consistent with national policy or otherwise 
justified? If not, would the Council’s proposal to modify the Plan so that it relates to the 
period 2021 to 2037 make it sound? 
 
The plan period is not consistent with paragraph 22 of the NPPF which requires plan 
to look ahead over a minimum of 15 years from adoption. Given that the hearings are 
due to take place it is reasonable to assume that the earliest the plan will be adopted 
is summer of 2022. Therefore, in order to have the minimum requirement to look ahead 
for a full 15 years the plan should run to 2037/38. The HBF would also disagree with 
the Council’s decision to start the plan period from 2021/22. We recognise that the 
standard method is based on the year in which the plan is submitted and uses median 
affordability ratios as a mechanism for ensuring any past undersupply of homes in 
previous years is taken into account. However, the most recent affordability ratios 
available are for 2020 and as such reflect the under supply prior to that year. We would 
therefore suggest that a 2021 start date is not consistent with national policy and the 
starting point for the plan should be 2020/21 and extends to 2037/38 to ensure the plan 
looks ahead for at least 15 years post adoption. 
 
Q2.2. Does the submitted Plan clearly set out a housing requirement figure that is 
justified and consistent with national policy? If not, how should the Plan be modified? 
 
The submitted plan does not provide the necessary clarity as to the Council’s housing 
requirement. However, the proposed modification to HO3.1 provides the necessary 
clarity and consistency with the housing trajectory in appendix B as to what the Council 
considers to be the minimum number of homes it is required to deliver based on 
national policy. 
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Matter 7: Housing land supply 
 
Q7.1. Is it necessary to modify the Plan to set out the housing supply for the period 
2021 to 2037 (rather than 2018 to 2036) as proposed by the Council? 
 
Yes. If the Council are to amend the plan period, then the housing supply trajectory 
included in the plan should also be amended. If the plan period is amended as we 
suggest to 2020/21 to 2037/38 the housing requirement would remain as 14,724 as for 
the submitted plan and result in a shortfall across the plan period of at least 550 
homes1.  
 
Q7.6. Is the Council’s proposed modification to policy HO3.1 to state that a total of 
13,171 additional homes will be provided between 2021 and 2037 justified, having 
regard to assumptions about commitments, allocations, and windfalls? 
 
The proposed modification does not appear to be consistent with the Council’s own 
evidence which, as outlined above, indicates that the Council has sufficient supply to 
deliver 12,544 new homes over a plan period of 2021 to 2037. However, as we set out 
in our representations it is important to include a buffer in overall supply to take account 
of any delays in the delivery of allocated sites, adjustments to delivery expectations or 
lower than expected windfall. Given the constrained nature of Watford we considered 
the 5% buffer to be appropriate and this should not be discarded on the basis of the 
amended plan period. In order to maintain the proposed 5% buffer in supply that is 
considered by the Council to be necessary ensure its housing requirement is met then 
further capacity will need to be identified on those sites currently allocated or additional 
sites would need to be identified and allocated in this local plan.  
 
Q7.7. Does the Council’s revised response to PQ18 correctly set out the five-year 
requirement based on (a) the Plan as submitted and (b) the Council’s proposed 
modification to the plan period and housing requirement? 
 
The HBF would agree with the Council’s five-year housing requirement set out in PQ18 
if the starting point for the plan is 2021/22. If, as we suggest above, the plan period 
commences in 2020/21 then the shortfall of 549 homes in 2020/21 will need to be 
included into supply estimates for the five-year period commencing 2021/22.  
 
Q7.8. Based on the latest evidence as required by national policy and guidance, what 
was the five-year supply of deliverable housing sites on 1 April 2021? 
 
On the basis of the housing trajectory in the proposed modifications the number of 
homes the Council say will be delivered between 2021/22 and 2025/26 is 5,209. 
However, the Council state in PQ19 that supply over this period will be 5,253. Whilst 
the difference in land supply is minimal with the land supply reducing from 5.58 to 5.54 
the Council must be consistent in the data provided in the local plan and its supporting 
evidence. If the plan were to commence in 2020, as we suggest earlier in this 

 
1 The amount of shortfall will depend on expected delivery in 2037/38. 



 

 
 

statement, then the five-year housing land supply on adoption drops to 5.29 years on 
the basis of the trajectory in the proposed modifications and 5.33 on the basis of supply 
in the Council response to PQ19. 
 
  



 

 
 

Matter 8: Housing development requirements and meeting the housing needs 
of different groups. 
 
Q8.1. Is the requirement in policy HO3.7 for 10% of homes on sites of 50 or more 
dwellings to be provided as self-build plots justified? To ensure effectiveness, is it 
necessary to modify the Plan to clarify the types of residential development that the 
requirement applies to? 
 
The Council have provided additional evidence in the Housing Topic Paper setting out 
their justification for the requirement to provide 10% of the houses delivered as self-
build plots. What is evident from this topic paper is that there is not a significant level 
of demand for self-build plots within Watford with just 51 individuals being on the self-
build register. However, what is not clear is whether the Council have revisited this 
register to ascertain whether individuals on it are still looking to self-build or whether 
they have acquired a plot since asking to be placed on the register.  
 
When registers have been reviewed in other areas Councils have seen numbers fall 
dramatically. For example, when Runnymede Borough Council reviewed their register 
and introduced an entry fee of £65 for the register, and a £60 annual fee for each year 
after has led to the numbers of interested parties on the register fall from 155 to just 3. 
Similarly, when Fareham Borough Council introduced an annual registration fee from 
1st August 2017 and as a result (as set out at paragraph 4.25 of their 2017-18 AMR), 
the Council’s Self Build Register recorded those 35 individuals initially signed up in the 
first base period, which ran from 21st March 2016 (the date the register was created) 
to 30th October 2016. Following the introduction of the fee, the number who wished to 
remain on the register dropped to 12, a reduction of 65%. Whilst we recognise that 
requiring a fee will have an impact, however, it also suggests that many on registers 
may no longer be interested in self-build, and it is important to review the register 
regularly.   
 
Whilst the evidence indicates demand for self-build plots to be relatively low the 
evidence provided by the Council indicates that the constrained nature of Borough and 
the delivery of higher density flatted developments reduces the opportunities for self-
build plots to come forward. As such the Council suggest that delivery from policy 
HO3.7 is likely to come from a small number of allocated sites. However, before 
considering this policy the topic paper does not appear to set out whether the Council 
have considered other options such as bringing froward their own land.  As we set out 
in our representations this is highlighted as just one of the approaches that should be 
considered and one that should be taken forward if possible before placing policy 
requirements on development. 
 
With regard to the timescale for the reversion of self-build plots to the developer if they 
remain unsold this should be as short as possible. The provision of self & custom build 
plots on sites of more than 100 dwellings adds to the complexity and logistics of 
developing these sites. It is difficult to co-ordinate the provision of self & custom build 
plots with the development of the wider site. Often there are multiple contractors and 



 

 
 

large machinery operating on-site, the development of single plots by individuals 
operating alongside this construction activity raises both practical and health & safety 
concerns. Unsold plots should not be left empty to the detriment of neighbouring 
dwellings or the whole development. Any differential between the lead-in times / build 
out rates of self & custom build plots and the wider site may lead to construction work 
outside of specified working hours, building materials stored outside of designated 
compound areas and unfinished plots next to completed / occupied dwellings resulting 
in customer dissatisfaction. As such we would recommend a 6-month timescale after 
which unsold plots revert to the developer. This time period should be sufficient if the 
demand for self-build plots is in line with the Council’s expectations.  
 
Finally, whilst the HBF recognises that the policy refers to residential development of 
50 or more houses we would suggest that for clarity that the policy state that it does 
not apply to flatted development. Whilst this seems obvious it is important to ensure 
clarity on this matter for both decision makers and applicants.  
 
Q8.3. Is the 35% affordable housing requirement in policy HO3.3 justified, and will it 
be effective in helping to maximise the provision of affordable housing and not 
undermining the deliverability of the Plan? 
 
As noted in our representations the HBF are concerned that the viability evidence 
indicates at paragraph 6.31 that typologies schemes in lower value areas are unviable. 
Clearly on the basis of paragraph 58 of the NPPF it is important to ensure that decision 
makers can assume that a scheme that meets all the policy requirements in the local 
plan is viable. Therefore, given that these requirements could render some 
development unviable the Council could have looked to reduce requirements in those 
areas. 
 
However, the HBF recognises that in some circumstances a negotiated settlement may 
offer the most optimal outcome, as is being proposed by the Council. But in arriving at 
this position, it is important that the Council clearly sets out in policy that where 
development is made unviable by this policy it will negotiate an appropriate reduction 
in the number of affordable homes to be provided. At present the Council indicates that 
use of a commuted sum in lieu of on-site provision may be supported but does not 
state that where necessary an overall reduction may be required. This is stated in the 
text but is not directly stated in policy. In order to provide the necessary clarity and 
flexibility to make this policy effective it should state that where the overall level of 
affordable housing required renders a development unviable then the level of 
contribution will be reduced.  
 
Q8.4. Is requiring affordable housing provision in residential institution developments 
justified by evidence relating to need and viability? 
 
We could not find any evidence specifically considering the viability of the policy 
requiring affordable housing provision from the development of residential institutions. 
Given that such development has different costs compared to other types of residential 



 

 
 

development without the necessary evidence the Council should not seek to require 
affordable housing contributions from such development. 
 
Q8.5. Is the approach to calculating affordable housing provision based on habitable 
rooms (rather than dwelling units) justified and will it be effective in helping to meet 
need identified needs for affordable homes including by families with children? Is the 
proposed change to the reasoned justification necessary? 
 
No comment 
 
Q8.6. Is the requirement for late-stage review mechanisms for schemes that provide 
less than 35% affordable housing justified and consistent with national policy (PPG 10-
009)? 
 
No comment 
 
Q8.7. Is the proposed modification to paragraph 3.17 to refer to viability assessments 
in support of planning applications necessary to make the Plan sound and, if so, would 
be it be effective in so doing? 
 
Yes. The evidence set out in the Council’s viability assessment indicates that there will 
be circumstances where it is not possible to deliver 35% of homes as affordable 
housing and as such the proposed amendment is necessary to make the plan sound. 
However, as highlighted earlier in this statement the Council needs to also state in the 
policy that it will seek to reduce the level of affordable housing where it renders a 
development unviable. 
 
Q8.8. Is the requirement in policy HO3.10 for all new homes to meet or exceed the 
nationally described internal space standards justified by evidence relating to need and 
viability as required by national policy? 
 
The HBF shares the Council’s desire to see good quality homes delivered in Watford. 
However, the HBF also consider that space standards can, in some instances, have a 
negative impact upon affordability issues and reduce customer choice and as such 
there must be a robust justification to support their adoption. With regard to the needs 
for these standards the Council have provide two examples where space standards 
have fallen below the NDSS. This does not suggest that the situation is endemic in the 
Borough and is not considered to be sufficient justification.  
 
However, what the Council have identified in the topic paper is that there is some 
degree of overcrowding with families not being able to access homes with the right 
number of bedrooms to meet their needs. This is an issue we raise in our 
representation as the standards can have a negative impact on the choice of housing 
for some households especially where housing costs are high. For example, some 
developers will provide entry level two, three and four-bedroom properties which may 
not meet the optional nationally described space standards, but which would allow 
some households to afford a property which has their required number of bedrooms. 



 

 
 

Given the poor affordability of property in the area and the tight constraints on 
development it is therefore important that the Council has sufficient flexibility to support 
schemes that may be below spaces standards, but which might deliver homes that are 
needed. 
 
Q8.9. Are the requirements of policy HO3.10 relating to the provision of homes that 
comply with M4(2) (accessible and adaptable) and M4(3) (wheelchair user) of the 
building regulations justified by evidence relating to need, viability, and site-specific 
factors? 
 
The HBF and its members recognises that some homes will need to be built to either 
M4(2) or M4(3) however, we are concerned that the evidence has not been presented 
by the Council to justify the Council’s policy. Principally whilst the Council have 
presented evidence as to how many households will potentially contain an individual 
with a long-term health problem or disability, they have not considered whether the 
requirements of those individuals in need of adaptations could have those needs met 
in their current home or indeed within a home built to M4(1) of the building regulations. 
It must be remembered that many of the adaptations required to by an individual with 
a long-term health problem can be made to most homes, with relatively few people 
needing to move to a home built to a higher accessibility standard to have their needs 
met.  
 
For example, The English Homes Survey also found that in 2014-15, 81% of 
households that required adaptations in their home, due to their long-term limiting 
disability, felt their current home was suitable for their needs and that only 10% of those 
households whose home required an adaptation were trying to move somewhere more 
suitable. So, whilst there area growing number of individuals with long term health 
conditions and disabilities this does not directly lead to the need for all new homes built 
to higher accessibility standards. An ageing population will lead to more people who 
are likely to have a mobility problem but not necessarily more people who need a new 
home built to the M4(2) standard. Many older people, and indeed those of all ages with 
a long-term limiting illness or disability, will be able to adapt their existing homes to 
meet their needs and do not need to find alternative accommodation. It is also the case 
that for many people a new home built to the mandatory M4(1) standard will offer 
sufficient accessibility and adaptability throughout their life. 
 
With regard to wheelchair accessible homes the Council’s evidence suggests that the 
need for wheelchair housing is around 4% across all tenures based on prevalence 
rates taken from national level data. Given that the Council estimates that 4% of future 
housing needs will contain a wheelchair user it is not justified for 10% of all homes to 
be built to part M4(3). Whilst some sites may not be able to deliver wheelchair 
adaptable homes no eivdnece is provided as to how many and as such a 10% 
requirement cannot be justified. Secondly, the Council does not consider how many of 
those in future need will be able to adapt their existing home to meet their needs. As 
mentioned above it is likely that some of those in need will be able to have their needs 
met in their existing home or will be in specialist accommodation to support their needs. 
  



 

 
 

Matter 12. Transport 
 
Q12.9. Are the requirements for car parking provision set out in policy ST11.5 justified 
and consistent with national policy? In particular: 
a) The maximum standards set out in Appendix E (subject to the Council’s 
proposed modification relating to general industrial and storage or distribution 
developments). 
b) The approach to the provision of spaces for disabled persons in residential and non-
residential development. 
c) The requirement for 20% of parking spaces to have active charging infrastructure 
for electric vehicles and all other spaces to have passive provision. 
 
The HBF recognises that electric vehicles will play an important role in reducing carbon 
emissions and are expected to become a requirement in all new homes sometime next 
year. The HBF has supported the delivery of charging points through national 
standards rather than planning policy to ensure a consistent approach across all areas 
and development. It is also essential that such costs are included within any 
assessment of viability. The Council do not appear to have considered this policy within 
their viability assessment which as we have outline in our representations could have 
a significant cost implication on development both in terms of charging infrastructure 
but also the addition capacity required within the electricity supply network. Even where 
passive provision is required the developer is still required to ensure there is sufficient 
future capacity to support vehicle charging. Therefore, without the necessary testing in 
the viability study the Council should not be requiring the provision of charging 
infrastructure.  
 
Mark Behrendt MRTPI 
Planning Manager – Local Plans SE and E 


