Cardiff SPG


Public Art

The HBF are concerned that developers are being asked to contribute towards all manner of requirements which when added together can make developments unviable.  Whilst members may well be prepared to work with Cardiff in the provision of public art this must be through encouragement where appropriate and must be considered against other requirements from the site.

Detailed Comments

Policy Context
There is a very tenuous link in the Cardiff Local Plan which seeks to achieve ‘a percentage for art’ though a policy on design and aesthetic quality.

The UDP policy has been objected to and therefore cannot be taken into consideration.

The key point is that the Local Plan requires ‘where appropriate’ a contribution to social or community benefit related to the needs of the locality.

The HBF is of the opinion that this requirement is contrary to Circular 13/97 concerning the use of planning obligations 

A Percent for Art Policy goes beyond the remit of the Town and Country Planning legislation.  It cannot be considered a proper function of planning control, as was recognised by leading counsel when addressing the Arts Council.  The Steering Group’s own recommended for of policy wording was for ”authorities, in appropriate cases to seek to encourage the provision of works of art as part of schemes for development”.  The report recognised that under the planning legislation it was not possible for the planning system to make the provision of public art a mandatory requirement.

Developments to which the guidance applies
The council consider a threshold of 25 dwellings as a level of ‘where appropriate’ for residential development.  The HBF does not consider that a threshold of 25 is appropriate as this is far too small to support the commissioning of public art on site.  If a threshold is set then a level of 100 would be more appropriate for housing developments.

Appropriate Contributions 

The principle of applying ‘Percent for Art’ is inappropriate as Government advice on planning obligations suggests that policies should not be unduly prescriptive but should address land use planning matters first and foremost rather than funding or other financial matters.  The guidance also provides examples of development plan policies that are likely to be unacceptable to the Secretary of State these are:

i. Fail to take account of the advice in this Circular

ii. Seek benefits which are not directly related to a particular development proposal

iii. Are based on a blanket formulation

iv. Seek contributions to a general fund to be used to finance a number of facilities or a specific facility, unless such facilities would be directly related to individual development proposals.

v. Seek from developers the cost of resolving existing problems unless the proposed development would materially exacerbate the situation.

vi. Allocate precise costs in advance

vii. Seek to secure maintenance payments other than in special circumstances.

The approach suggested by the council falls into 5 out of the 7 examples of plan policies likely to be unacceptable to the Secretary of State.

The report ‘Percent for Art’ (Report of a steering group established by the Arts Council of Great Britain with the Council of Regional Arts Associations, the Welsh and Scottish Arts Councils and the Crafts Council, November 1990) at paragraph 5.2 states, that “The steering group took advice from Robert Carnworth QC.  His view was that the promotion of art is not a proper function of planning control”.  “Mr Carnworth took the view that it is open to planning authorities to encourage developers to include works of art and craft as ‘amenity features’ enhancing a scheme” but “developers cannot be coerced in this matter, only encouraged.”(Percent for Art, 1990 paragraphs 5.4 and 5.5).

The weight to be given to requirements for public art as opposed to the need for affordable housing, education provision, recycling facilities, highway improvements, open space, children’s play facilities, childcare facilities etc must be considered by the authority.  

There is an imbalance between the long list of obligations the council wishes to secure and the limited funding available from the development that will take place.  Paragraph B15 of Circular 13/97 warns authorities to be particularly careful to guard against attempting to secure a list or range of desirable benefits from developers, even if they consider such benefits to be related in some way to the proposed development.  If they seek more than is justified, they may frustrate worthwhile development proposals or put at risk their plans for their areas.

The authority must also consider the effect these requirements have on land values and thus house prices.   All these requirements will add to the cost of the housing at a time when housing affordability is a big political issue.

Suitability of Artwork

The Council appear to be making the provision of public art a complex and time consuming process, which will discourage developers from providing it.  Given that developers cannot be coerced into provision this seems a very negative approach.

Maintenance and Duty of Care

Circular 13/97 states that the costs of subsequent maintenance and other recurrent expenditure should normally be borne by the body or authority in which the asset is to be vested.  As a general rule planning authorities should not attempt to impose commuted maintenance sums when considering the planning aspects of the development.  Public Art works do not fall within the exceptions listed to this rule.

The need to provide a complete maintenance schedule and register details of ownership and duty of care again add to the issues that will deter developers form considering provision.
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